Karádi-Berger Borászat

Karádi-Berger Borászat

Tokaji Borrégió - Erdőbénye

Karádi Szilvia és Berger Zsolt borászata.
Alacsony terhelés: tőkénként 1 – 1,5 kg szőlő.
A feldolgozás kosaras kézi préssel történik. A birtok termésének egy részéből friss, zamatos száraz bor: Furmint-Hárs készül. A két dűlő válogatott terméséből pedig dűlőszelektált száraz borok, hordóban erjesztve. Az édes borok alapanyagát az egész birtokról válogatjuk és tölgyfahordós erjesztést követően, friss, gyümölcsös ízeit megőrizve palackozzuk.

Karádi-Berger Borászat

A borászat épülete egy szép régi vincellérházban Erdőbénye központjában.

Területeink a Palandor és a Narancsi dűlőben találhatók, kiváló déli, délnyugati fekvésben. 4,6 hektárunkból jelenleg 3,6 hektár terem.

A Palandor

Palandor

Kilátás a Palandor-dűlőről a Tokaji Nagy-Kopasz hegy felé

A Palandor-dűlőben a furmint mellett hárslevelű is terem. A dűlő-szelektált száraz bor is tartalmaz néhány százalék hárslevelűt. Itt terem a Furmint-Hárs alapanyagának egy része is. Minden évben itt, a legöregebb tőkékkel kezdődik a szüret.

A Narancsi

Narancsi

Séta a Narancsi-dűlőben

A Narancsi szinte tisztán furmint, délnyugati fekvésének, hűvösebb mikroklímájának köszönhetően későn szüretelve is szép savakat ad. Innen szoktuk szedni az édes borok alapanyagát is, ha a vadak meg nem eszik…